Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Zbiór szyszek

Wydawca treści Wydawca treści

Powrót

Program pilotażowego zwalczania inwazyjnych gatunków obcych

Program pilotażowego zwalczania inwazyjnych gatunków obcych

Niecierpek pomarańczowy Impatiens capensis należy do inwazyjnych gatunków obcego pochodzenia, zagrażających bioróżnorodności naszego kraju.

Pochodzi z Ameryki Północnej. Jego występowanie na obszarze Polski stwierdzono w 1987 r., w okolicy Trzebieży, skąd rozprzestrzenił się wokół brzegów Zalewu Szczecińskiego i Jeziora Dąbie, wkraczając do łęgów olszowych, zarośli wierzbowych, szuwarów i zbiorowisk okrajkowych.
Niecierpek pomarańczowy jest jednoroczną rośliną zielną, 0,2-1,5 (2,3) m wysokości. Rozmnaża się wyłącznie za pomocą nasion. Jego łodyga jest jasnozielona, mięsista i krucha. Liście są eliptyczne lub jajowate, matowe. Pomarańczowe kwiaty wyrastają z kątów górnych liści. Owocem jest gwałtownie pękająca torebka, wyrzucająca nasio-na na odległość do 2 m. Nasiona mogą unosić się na wodzie do 200 dni, pokonując znaczne odległości. Niecierpek pomarańczowy może wypierać rodzimego niecierpka pospolitego I. noli-tangere, konkurując z nim o zasoby środowiska, powodując silne ocienienie i/lub wzmożoną erozję. Prawdopodobna jest też konkurencja z rodzimymi gatunkami roślin o zapylacze, ze względu na bogaty w cukry i aminokwasy nektar.
W eliminacji inwazyjnych niecierpków stosowane są różne metody, których skuteczność wymaga sprawdzenia w warunkach lokalnych. Jest to przedmiotem projektu Generalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska pn. „Opracowanie zasad kontroli i zwalczania inwazyjnych gatunków obcych wraz z przeprowadzeniem pilotażowych działań i edukacją społeczną”.
W ramach projektu, w rezerwacie przyrody Olszanka, w gminie Stepnica, zespół ekspertów z Uniwersytetu Szczecińskiego, współpracujących z konsorcjum w składzie: Uniwersytet Śląski w Katowicach, Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach oraz firma Eco Future Tomasz Mroczkowski, testuje usuwanie niecierpka pomarańczowego metodą 4-, 5- i 7-krotnego wyrywania/koszenia roślin w czasie jednego sezonu wegetacyjnego. Zdobyte doświadczenia pozwolą zarekomendować najlepszy wariant tej metody.


Wydawca treści Wydawca treści